Latvijas lopkopība ģenētiski modificētas barības verdzībā

Gaļa ir produkts, ko liela daļa cilvēku pārtikā lieto ik dienas, un, šķiet, reti kurš vairs atceras, ko savulaik skolā mācījies par barības ķēdēm. Tāpēc atgādināšu, ka visi, kas ēd gaļu, olas, zivis, piena produktus, t.i., gan cilvēki, gan leduslāči, gan melnie stārķi, ir pakļauti lielākam organisma piesārņojuma riskam nekā veģetārieši. Par leduslāču slikto veselību pasaules dabas draugi ceļ traci jau gadiem, un tur vainīgs piesārņojums, ko mākoņi pāri puspasaulei aiznes uz Zemes poliem. Pērn ornitologs Māris Strazds informēja, ka Latvijas melnie stārķi nevar izperēt jauno paaudzi, jo olas ir piesārņotas ar Āfrikā uzēsto DDT. Tajā pašā laikā reti kurš veselības problēmas un aptaukošanās epidēmiju saista ar piesārņojumu, ko apēdam. Izrādās, ka 90% kaitīgo vielu, ko var konstatēt vidējā eiropieša vai amerikāņa asinīs, organismā nokļuvušas ar dzīvnieku izcelsmes produktu starpniecību…

Anitra Tooma
Raksta turpinājumu lasiet pdf formātā VV 01/2013

Atbildēt