Ķiploku tinktūra

Plānojot decembra numura saturu, painteresējos, vai lasītāji nav uzdevuši kādu jautājumu. Sekretāre Sanita atteica, ka ir gan, proti, kāda lasītāja esot vaicājusi, kādās attiecībās žurnāla galvenā redaktore dzerot spirtu ar ķiplokiem! Kamēr pārējie kolēģi uzjautrinājās, atcerējos, ka pērn zāļzinis Jānis Ulmis man uzdāvināja ķiploku tinktūru un es par šo brīnumdziru stāstīju radio.

2

350 g vietējo ķiploku notīra, sasmalcina un saspaida ar koka karoti.

200 g ķiploku no saspaidītās masas apakšas, kur vairāk sulas, ieliek stikla traukā un aplej ar 200 g spirta vai laba šņabja. Aizvāko. Šķidrumu uz 10 dienām noliek tumšā, vēsā vietā un katru dienu saskalo. Tad nokāš un glabā vēl 2-3 dienas.

Ķiploku tinktūru dzer 20 minūtes pirms ēšanas ar 50 g piena pēc šādas shēmas:

Diena/pilieni brokastis pusdienas vakariņas
1. 1 2 3
2. 4 5 6
3. 7 8 9
4. 10 11 12
5. 13 14 15
6. 15 14 13
7. 12 11 10
8. 9 8 7
9. 6 5 4
10. 3 2 1
11. utt.,
kamēr viss izdzerts
25 25 25

 

Ķiploku tinktūra uzlabo vielmaiņu, attīra asinsvadus no holesterīna, tāpēc mazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Uzlabo imunitāti un redzi. Mazina iespēju saslimt ar audzējiem.

Šo kursu drīkst atkārtot ne ātrāk kā pēc sešiem gadiem.

Vēl daži ķiplokaini tautas medicīnas ieteikumi

Augoņu un varžacu ārstēšanai iesaka izmantot sviestā vai pienā sautētus sasmalcinātus ķiplokus.

Iesnu, angīnas un klepus gadījumā ieteicams ieelpot sagrieztu ķiploku izdalītos fitoncīdus.

Ar ūdeni vai burkānu sulu atšķaidītu ķiploku sulu var izmantot kā deguna pilienus.

Gripas laikā ķiploku krelles vajag nēsāt gan pašiem ap kaklu, gan piekārt virs bērna gultiņas.

Publicēts 2009.gada decembrī.

One Reply to “Ķiploku tinktūra”

Atbildēt