Ne racis, ne aris, bet vienmēr paēdis

Jau sen neizprotu cilvēkus, kas, lai tiktu pie jaunas dobes, metas virsū velēnām ar lāpstu. To var izdarīt vieglāk un bez vardarbīgas iejaukšanās augsnes struktūrā, turklāt – izmantojot materiālus, kas nav jāgādā veikalā. Vispirms nākamās dobes vietu noklāj ar kaut ko, kas neļaus zaļot gārsām un vārpatām, – visi iesaka kartonu, bet es izmantoju vecos kokvilnas dvieļus un gultas veļu. Uz audumiem vismaz pusmetra biezumā liec apžāvētu nopļautu zāli, pērno sienu un lapas. Tā kā manas dobes ir blakus pirtij, es izberu arī sagrieztas pirtsslotas un izlietotās tējas.

Kad vasara būs iesilusi un pienācis kartupeļu stādāmais laiks, atraus vadziņu un saber uz auduma kartupelēnus ar cūkpupām un atkal visu apraus ar zāli. Ja paliek pāri vieta, jūnijā vari iestādīt kādu ķirbi un kabaci. Tā kā augsne vēl nav iedzīvināta, iesaku augiem pie saknēm pabērt slieku kompostu. Tas dos gan auglību, gan būs kā trūdēšanas ieraugs. Ļoti iedarbīga ir nātru vai nezāļu virca, kā arī atšķaidīts urīns. Šos auglīgos šķidrumus lieto līdz jūlija vidum. Slāpeklis aizķersies sausās zāles ogleklī, un auglība tik drīz neizskalosies.

Kad kartupeļi būs noziedējuši, vari bāzt roku zem cera un taustīt lielākos bumbuļus. Pēcāk, kad laksti būs nokrituši, novāc lielos bumbuļus, bet mazos atstāj. Tad tev nebūs nākamajā gadā jāstāda jauni kartupeļi. Man šāda apritīga dobe ir jau gadus trīs – kartupeļi ir lieli un veselīgi. Nekas nav jāravē un jārušina, atliek vien ierakties pēc ražas.

Kad vasara tuvojas nogalei, sāc krāmēt jaunas dobes: izklāj kokvilnas audumus un sakrauj sienu, bet rudenī – lapas. Ar jaunu zāles kārtu noklāj arī šā gada dobi. Tā pamazām tiksi pie sava dārziņa, lāpstu nelietojot.

Ļoti labs palīgs permakultūristam ir «Topšopā» nopērkamā skrūvdakša «Tornadico». Ar to var tikt klāt uzmācīgākajām gārsām un vārpatām, var pacelt zāles cepuri, uzirdināt vietiņu stādiem, iestādīt, piemēram, ķirbi un atlikt atpakaļ mulčas slāni, pacilāt un sajaukt kompostu, lai ielaistu tajā gaisu.

Pirms un pēc. Foto – Vilnis Skuja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anitra Tooma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *